Jag ska vara galen

Jag ska skriva en kriminalroman med inslag av egna erfarenheter! Den ska vara hård, rå och hänsynslöst intim. Idén kom för flera år sedan och jag startade datorn för att sätta igång. Kom på att jag inte visste hur man gjorde? Bläddrade i några andra böcker för att se hur de var uppbyggda. Det kan väl inte vara så svårt! Jag kan ju världen som så många människor är nyfikna på: polisen och maktspelet med de kriminella. Ungefär så började min naiva författarkarriär.

Jag har arbetat som polis i Stockholm och Malmö sedan 2001. Utrett grova brott, mestadels rån och våldtäkter, spanat och utfört husrannsakningar etc. etc. Förutsättningarna att skriva en polisiärt trovärdig kriminalroman fanns redan. Men skulle det räcka? Hur skriver man? Vad är skillnaden mellan olika berättarperspektiv? För- och nackdelar? Frågorna hopade sig och jag tog en veckokurs på Folkuniversitetet för att komma igång. Där fick jag mina första redskap i den välbehövliga verktygslådan och jag skrev femtio sidor. Sedan kom livet emellan med barnafödande och flytt till ny stad och manuset lades åt sidan. Nästan två år senare frågade en väninna hur det gick med boken och jag kom ihåg vad läraren på kursen hade sagt, att det finns många som sitter hemma och skriver. Men de flesta ger upp efter cirka femtio sidor. ”Man måste vara lite galen för att fortsätta.” Då bestämde jag mig: Jag ska inte bli en av dem som lägger av. Jag ska vara galen!

Jag tog mitt löfte på allvar och sökte mig till Författarskolan vid Lunds universitet. Parallellt med jobb, skola och spralliga tvillingar lyckades jag skriva klart boken på ett och ett halvt år. Det är många timmar av enträget arbete som ligger bakom, mycket mer än vad jag hade föreställt mig. Men det har varit värt allt slit. Tillfredsställelsen när jag skrev sista punkten i mitt råmanus var enorm.

Resultatet blev Stöld av babian, en deckare om gränslandet mellan rätt och fel, om sex, lögner och maktspel i polisens korridorer och den undre världen i Stockholm. Flera händelser är baserade på verkligheten. Frågan är bara vilka?