Administrera

Anna Karolina är född 1974. Hon har gått Författarskolan vid Lunds universitet och har arbetat som polis i Stockholm och Malmö sedan 2001.

 

Bookmark Förlag

www.bookmarkforlag.se

 

Mmm, den där känslan av att öppna en riktigt bra bok man börjat läsa. Det är inte mycket som kan slå den. Bookmark Förlag ger bara ut fem böcker i vår, men ...

 

 

Nordin Agency 

www.nordinagency.se

 

bokbild forlorat ansikte200

 

Dast Magazine 3 januari 2017

"Förlorat ansikte"

Recension av Leif-Rune Strandell

 

Författaren är kvinna och polis. Hennes huvudperson är kvinna och polis, och en riktig tuffing.

Detta är den tredje boken i serien. Jag har inte läst de tidigare, men hänvisningarna bakåt är tillräckligt tydliga för att man inte ska behöva sväva i ovisshet.

Titeln är fyndig, men det framkommer tydligast mot slutet.

Det börjar med att en ung och vacker invandrarkvinna hittas utanför Karolinska sjukhusets akutintag med svåra frätskador i ansiktet. Hon hålls under bevakning tills hon blir så bra att hon kan höras av polisen. Hennes bror blir misstänkt, hedersrelaterat brott. Hennes (och broderns) arbetsgivare förhörs, och då lär sig läsaren men inte poliserna att bageriet, väletablerat, är en viktig kedja i distribution av knark. Ägaren själv ser alltid till att han ordnar med fyllningen i prinsesstårtorna.

Innan offret hinner förhöras kidnappas hon från sjukhuset, och de två poliserna som är huvudpersoner, Amanda Paller och den unge assistenten Samir Nasimi, får utreda ärendet.

Det finns många komplikationer: Amanda har barn med Samirs bror, värdetransportrånare Adnan som också är misstänkt för mord, kollegerna är misstänksamma mot de båda och skulle helst se att de slutade.

En vindlande, fartfylld berättelse med många personer som har fler dimensioner än bara gott och ont. Polisarbetet känns verkligt, även om man får hoppas att inte alltför många poliser bryter mot de egna reglerna så som huvudpersonerna gör. Gåtan med den försvunna skadade kvinnan går mot sin lösning, men spänningen finns efterhand allt mer på andra plan, som förstås inte kan avslöjas här.

Skönt med deckarförfattare som både lyckas med komplicerade intriger och med polisiärt vardagsarbete.

Läs originalartikel!

Ystads Allehanda 11 november 2016

"Förlorat ansikte"

Recension av Inger Melin

 

Hårdkokt i polisvärlden

Anna Karolina har själv jobbat som polis och är inne på sin tredje bok om Amanda Paller vid Västerortspolisen i Stockholm.

I ”Förlorat ansikte” får Tara, en ung flykting, syra kastad i ansiktet.


Kunde vara hedersrelaterat, men upplösningen och motivet bakom är mer komplicerat än så.

Poliser och brottslingar är lika i både karaktär och handlingar.

Så när Tara blir kidnappad på sjukhuset är det inte självklart vem som står bakom.

Förre polisen Magnus kommer ut från fängelset, Amandas kriminella älskare är på flykt och undre världen är överraskande, obehagligt nära.

Andlöst.

Läs originalartikel!

Norrköpings Tidningar 14 oktober 2016

"Förlorat ansikte"

Recension av Inger Dahlman

En djävul på att spinna intriger

Anna Karolina slungar ut sin tredje täta kriminalroman om Amanda Paller, den fräna polisen och småbarnsmamman som skjuter och ljuger sig in mot den punkt där rättvisa skipas. Människorov, mord och knarkhantering står i centrum i Karolinas nya bok "Förlorat ansikte".

Brottsutredaren Amanda är paria bland kollegorna sedan hon fått tvillingar med värdetransportrånaren Adnan, nu plötsligt också mordmisstänkt. Ändå tycker hon det är obegripligt när hennes chef sätter henne på ett simpelt vaktuppdrag på Karolinska.

Så småningom inser hon hans krassa skäl till uppdraget. Han vet att hon ger fan i regelboken och utnyttjar henne för sina syften.

På Karolinska vaktar hon tillsammans med smarte, skarpögde aspiranten Samir, som råkar vara Adnans bror, utanför det rum där den unga syriska Tara ligger med förstört ansikte. Tara har dumpats utanför sjukhuset sedan någon slängt kaustiksoda på henne.

Så försvinner Tara. Och plötsligt är man inne i en vansinnig virvel av knarkhantering, svartsjuka, dödande och psykisk sjukdom. Ett bageri med prinsesstårta som hett stoff står i handlingens centrum.

Amanda vill rentvå Adnan från mordmisstankar. De övriga kämpar för att rädda sin tillvaro. Amanda utnyttjar deras rädsla att bli avslöjade och dirigerar dem dit hon vill.

Anna Karolina är en djävul på att spinna intriger och skildra karaktärer. Vad polismakten tycker om hennes böcker kan man undra. Hennes huvudgestalter i poliskåren står lika mycket utanför lagen som bovarna.

De använder sig av övervåld, de skär guld genom att tipsa knarkmaffian. De ljuger ogenerat. Och de sitter bakom lås för misshandel och våldtäkt. Och för dem som för andra i Stockholm står den höga Västerbron som en sista utväg ut ur förspillda liv.

Bland bovarna finns knarkhandlaren och bagaren som vill vara välgöraren. Han smutsar inte själv sina händer utan delegerar det våld han vill ha utfört medan han avskyr pappan som dirigerar hans liv.

Någon chans att pusta ut i den blandade skarans sällskap ger inte författaren. Man drivs genom sidorna, andfådd inför upplösningen.

Läs originalartikel!

Sydsvenskan 7 oktober 2016

"Förlorat ansikte"

Recension av Stig Hansén

Hårdkokt i hög hastighet

”Amanda gjorde ett nytt försök.” Ja, Amanda Paller som är polis ger sig aldrig, och det förstärks i Anna Karolinas tredje bok om henne, ”Förlorat ansikte”.
Det finns som vanligt flera spår att följa: en polis som kommit ut från fängelset och nu måste skapa sig ett nytt liv, en kvinna som någon kastar syra på. Detta ramas in av mord, skottlossning, spanobjekt, narkotika, infiltration, fängelsetid, vänsterprassel, vapen som tas med hem från jobbet – och inte minst Amandas förhållande med brottslingen som hon har två barn med.
Det nästan hårdkokta språket är lättläst. Vägen är viktigare än målet. Tempot är högt. Bilderna är enkla, precis som nu när jag säger att inget är nytt under solen.
Men bilderna spränger så småningom ramarna när Malmöbon Anna Karolina, som själv varit polis, också strör in små trubbigheter som gör att muren mellan Amandas privatliv och arbetsliv rivs. Och hon knådar med lätt hand fram upptäckten av hur svårt det är att hitta något som man inte letar efter.

Läs originalartikel!

Svenska Dagbladet 12 december 2015

"Står dig ingen åter"

Recension av Magnus Persson

Debuten ifjol med den suggestiva titeln ”Stöld av babian” blev hyllad av ingen mindre än Stig Larsson. Dags för uppföljaren, och det är svårt att inte förhålla sig ambivalent till delar av boken. Mest svårsmält i den annars rafflande storyn är väl när hjältinnan och rättsväsendets förkämpe bestämmer sig för att själv testa den så kallade kannibaldrogen i syfte att bättre kunna kartlägga dess verkningar och därigenom förhindra fler brott. Men faktum kvarstår – den här boken går inte att lägga ifrån sig. Det beror inte minst på gripande parallellhandlingar som kretsar kring frågor om skuld och trasig kärlek.

Läs originalartikel!

Sydsvenskan 25 november 2015

"Står dig ingen åter"

Recension av Stig Hansén

Nackhåren reser sig
Inledningen i Anna Karolinas kriminalare ”Står dig ingen åter” är kort men mycket ruggig: den 35-åriga knarkpåverkade mamman mördar sin sexåriga dotter – och börjar tugga på henne.

Och precis som i Anna Karolinas debut ”Stöld av babian” från i fjol är kriminalaren Amanda huvudperson och meningarna hon rusar igenom mycket korta, som om hon måste snabbare än snabbt till (smärt)punkten, som om ett kommatecken skulle antyda att något förlösande kan följa, som till exempel skillnaden mellan ”mister du en står dig ingen åter” och ”mister du en står dig tusen åter”.

Trots att handlingen svämmar över av dramatik på det personliga och yrkesmässiga planet, så har Anna Karolina – som är polis, bor i Malmö, men låter det mesta ske i Stockholm – förmågan att skapa ett polisuppdrag som är mycket nära och konkret, också när det blir nästan hallucinatoriskt. Hon håller handen om min midja när hon visar: Killen vid säcken. Klistermärket i form av en rosa elefant. Brödrapolaren vid baren. Kannibalmorden. Polismördarens efternamn. Sommarstugan i minivariant.

Hela tiden viskas mantrat ”det kan hända värre saker” och hon får mig att undra: Kommer brottslingen Amanda var ihop med en gång att få veta att han är far till hennes barn? Vad göra med drogen som ligger bakom barnamordet? Hur ska hon lyckas ta sig in i brottslingarnas värld?

Anna Karolina använder krimtricks jag känner igen och språket är köpt på stormarknaden. Läser man alltså bara några sidor ser det inte märkvärdigt ut, men det blir det när man läser vidare. I nacken känns då allt oftare den sortens rädsla som jag trodde att jag kunde känna bara när jag var barn.

Läs originalartikel!

Dast Magazin 8 september 2015

"Står dig ingen åter"

Recension av Nisse Scherma

Förra året debuterade polisen Anna Karolina med en kriminalroman med den fyndiga titeln Stöld av babian. Den blev förhållandevis uppmärksammad. Därför är det ingen överraskning att hon nu kommer med en uppföljare.

Författaren använder sina poliskunskaper väl, även om hon naturligtvis förenklar. Det måste man ju göra för att det ska bli läsbart. Men hennes erfarenheter gör ändå att man får en autentisk känsla. Hon har uppenbar koll på facktermer och procedurer. Polisernas interna mellanhavanden gör mig ändå lite mörkrädd. Går det verkligen till så här på ett poliskontor? Mobbning, påhopp, elakheter och till och med olagligheter är ett stående inslag i kriminalaren Amandas vardag.

Amanda är huvudpersonen som det mesta kretsar kring. Hon får ett extra vidrigt fall på sitt bord. En mamma har blivit drogad med MDPV, som kallas kannibaldrogen. Drogen gör att mamman mördar sitt sexåriga barn och äter på henne. När polisen kommer dit har hon barnets öra i munnen.

Flera liknande mord sker. Polisen har svårt att hitta samband mellan offren, mördarna är ju också offer eftersom de inte frivilligt tagit drogen. Siktet sätts på maffialedaren Milorad Kraljevics, som sannolikt är den som säljer och distribuerar MDPV.

Amanda infiltrerar Kraljevics organisation och stöter där ihop med Adnan. Han är far till Amandas tvillingar, men det vet han inte om. Han är tillbaka i landet för att försöka rentvå sig från tidigare anklagelser.

Det är en komplex och hemsk intrig. Hemskt spännande dessutom. Anna Karolina lyckas skickligt väva ihop de olika delarna i handlingen och behåller tempot boken ut. Hennes beskrivning av undre världen är Lapiduslik, och ger en god inblick i vad som händer där vi vanliga Svenssons aldrig vistas.

Gestaltningarna av poliserna hade jag väntat mig mer av. Deras bevekelsegrunder och livsval känns mer dunkla. Jag blir nyfiken på dem, men får få svar.

Det är svårt att hitta en mer actionfylld och spännande bok än denna. Som läsare ser man filmen rullas upp samtidigt, och det är kanske är i ett sådant media denna story passar allra bäst.

Läs originalartikel!

BREAKFAST BOOK CLUB 19 september 2015

"Står dig ingen åter"

Recenserad av Margaretha Weimar 

Anna Karolina består provet, uppföljaren till hennes debutroman Stöld av babian är en utmärkt spänningsroman. Ytligare och kanske en mer klassisk deckarintrig än debuten förvisso, men det är samma driv och drag som i ”babian” och det räcker långt. Den utsökta realismen i polisarbetet finns kvar och likaså det inte helt lättälskade persongalleriet.

Berättelsen tar vid ca tre år efter händelserna i Stöld av babian och polisen Amanda Paller har blivit mor. Hon har avancerat i sitt yrke och det blir hon och en kollega som tar det första förhöret i utredningen kring de så kallade kannibalmorden där mördarna drogats med ett ämne som får dem att bete sig som kannibaler. Lägg märke till att jag ovan skrev Amanda och en kollega, här är det riktigt polisarbete som gäller och man är två poliser vid förhör. (Man ringer också låssmed då man ska ta sig in i en låst lägenhet även om Amanda ändå tar sig in via balkongen så att låssmeden måste avbokas.) Jag är också mycket förtjust i det avsnitt där läsaren tillsammans med en polisstuderande får lära sig hur man talar i polisradio.

Jag väljer att inte avslöja vad som hänt med övriga karaktärer sedan första boken. Anna Karolinas andra bok är i mångt och mycket en direkt fortsättning på denna och för att till fullo njuta av upplösningen i ”Babian” så vill man inte veta. Jag vill dock påpeka att man inte behöver ha läst första boken för att uppskatta den andra, men jag vill ändå rekommendera det.

sista kapitlen i Stöld av babian är jättespännande och jag gillar verkligen upplösningen i Står dig ingen åter. Kanske avslöjar jag för mycket, men jag måste bara tillägga att det är helt okej att inte älska sina bonusbarn speciellt mycket. Ibland är den ljumma styvmors-kärleken en ren fördel. Läs så får ni se.

Står dig ingen åter är utgiven på Norstedts 2015. Och här har du en länk till min recension av Stöld av babian.

Läs originalartikel på Breakfast Book Club

CrimeGarden 7 september 2015

"Står dig ingen åter"

Recenserad av Kerstin Bergman

Anna Karolina tillhörde fjolårets deckardebutanter med sin genialt betitladeStöld av babian, som jag tidigare recenserat här på sidan. Förutom att debuten hade en titel som fastnade hade den också intressanta karaktärer, och det är kul att nu få återse dem i uppföljaren Står dig ingen åter.

Denna gång handlar fallet som polisen Amanda Paller och hennes kollegor utreder om människor som begår fruktansvärda mord på sina närmaste under påverkan av en så kallad ”kannibaldrog”. Amanda fortsätter också korståget för att hämnas sin syster. Systern tog livet av sig efter att ha blivit våldtagen, och i debuten fick vi följa hur Amanda hämnades på några av de inblandande, men ännu har inte alla fått vad de förtjänar. Även denna gång rör sig Amanda hela tiden på båda sidor om lagen, och parallellt med den drogrelaterade utredningen driver hon en egen undersökning där hon under falsk flagg nästlar sig in i de kriminella kretsarna.

Men egentligen är berättelsens nav de passionerade känslor som fortfarande kan anas mellan Amanda och Adnan Nasimi. Efter flera år på flykt utomlands efter händelserna i förra boken återvänder Adnan nu till Sverige där han dels är efterlyst för polismord, dels jagad av kriminella som tror att det är han som tagit pengarna från det stora rånet de begick iStöld av babian. För att rentvå sitt namn måste han återigen ge sig in i den kriminella världen, men där stöter han ihop med Amanda och vad han inte vet är att han är far till hennes barn.

Trots den tidspress som ligger i brådskan med att stoppa distributionen av ”kannibaldrogen”, och inte minst i att stoppa mördaren som använder sig av drogen, innan fler dör, är det ändå framförallt spänningen mellan Amanda och Adnan som skapar det driv som gör Står dig ingen åter till en riktig bladvändare. Även Amandas dubbelspel och de många lögnerna som döljs under ytan, och som när som helst kan sätta huvudpersonerna i livsfara om de skulle avslöjas, är en viktig del i spänningsskapandet.

Anna Karolinas nya roman kan sägas vara en polisthriller, men där fokus egentligen ligger mer på thrillerelementen och på det privata än på den faktiska polisutredningen och polisarbetet. Trots att Anna Karolina själv är polis har hon skapat en kvinnlig huvudperson som snarare hör hemma i den hårdkokta skolan. Amanda är något av en ensamvarg och styrs helt av sin egen moral och sin egen agenda, och för henne kommer lagens bokstav alltid först i andra hand.

Invändningar? Ja, det skulle framförallt vara att författaren lite för mycket använder sig av det enkla knepet att utsätta barn för fara för att driva upp spänningen och för att få skurkarna att framstå som ännu mer osympatiska. Lite balanseras detta dock upp av den komplexa bild som skapas av åklagaren Pia som ofrivilligt blivit bonusförälder, något som hon inte alls är särskilt entusiastisk för, vilket faktiskt visar sig få konsekvenser för bokens klimax.

Precis som debuten är Står dig ingen åter en ovanligt välskriven och välarbetad deckare, en värdig uppföljare till Stöld av babian, och en bok som bekräftar att Anna Karolina är en svensk deckarförfattare att räkna med även framöver. Blir det en fortsättning? Självklart, det finns fortfarande mycket outrett mellan Amanda och Adnan, så väl privat som polisiärt, och än finns det flera som har anledning att hämnas både på Amanda och Adnan…

Läs originalartikel på CrimeGarden!

Annas deckartips på Instagram. Bokrecension

"Står dig ingen åter"

En sexårig flicka blir mördad av sin mamma i vardagsrummet hemma i villan. Polisens utredare hittar ingen annan förklaring än att mamman var påverkad av preparatet MDPV, även känt som kannibaldrogen. När fler liknande mord sker i Stockholm blir det polisens högsta prioritet att komma åt den som distribuerar den livsfarliga drogen, Milorad Kraljevic. Den unga kriminalaren Amanda nestlar sig in i kretsarna kring Kraljevic och risken att avslöjas är stor. I samma veva dyker Adnan upp igen. Han har varit på flykt i ett antal år och vet inte om att han är far till Amandas tvillingar.


Står dig ingen åter av Anna Karolina är en fristående uppföljare till Stöld av babian. För första gången har jag svårt att hitta ord. Boken är helt fantastisk! Helt makalöst bra! Inledningen är så fruktansvärt vidrig men sätter standard för hur resten av boken och historien är skriven. Spänningsnivån är så hög att det är omöjligt att sluta läsa. Tempot är så rappt men sakligt vilket gör att man som läsare hela tiden är med i storyn. Intrigerna är så gastkramande och polisutredningen är så väl beskrivet att det känns som man är en del av den. En bok där man som läsare är med i historien från sida ett och jag vill aldrig att den ska ta slut!

 

Står dig ingen åter är helt klart en av årets i särklass bästa deckare! Läs den!! 5 av 5 och mycket mer @anna_karolina_larsson ! Tack @norstedts_forlag för recensionsexemplaret! #stårdigingenåter #annakarolina #annakarolinalarsson #norstedtsförlag #swedishcrime #bokrekommendation #bokrecension #spänningsroman #boktips #lästips #deckare #deckartips #höstläsning #instabooks #bookstagram #5av5

Läs originalresension!

Qwintessa 17 augusti 2015

"Står dig ingen åter"

Serien om Sveriges coolaste polis höjer tempot

Äntligen! Deckarnas hårdkokta manliga poliser har fått en värdig utmanare. Amanda Paller följer sitt hjärta, gör upp med patriarkatet inom kåren, kör som en biltjuv och använder sitt skarpa intellekt för att skydda sin familj.

Anna Karolina Står dig ingen återStår dig ingen åter” utspelar sig tre år efter ”Stöld av babian”. Den yttre ramen är kannibaldrogens härjningar i Stockholm. Blodet flyter, men det är spelet mellan henne och gangstern Adnan som det slår gnistor om.

De involveras allt djupare i den brutala juggemaffian. På varsin sida. Spänningen hålls vid liv hela vägen. När ska Adnan få reda på att han är far till Amandas tvillingar? Ska han överleva? Ska de få varandra?

Leif GW Persson har skildrat polisarbetet på ett autentiskt sätt och Jens Lapidus den grova brottsligheten med ett inifrånperspektiv utan att moralisera. Anna Karolina kombinerar detta, skruvar upp tempot och ger oss Sveriges coolaste polis.

Mycket i boken har också verklighetsbakgrund. Kannibaldrogen skördar sina offer. Anna Karolina har själv varit med om sextrakasserier inom Polisen som cheferna tagit lätt på. Nu har hon fått sin revansch.

 

Läs originalartikel på Qwintessas hemsida

Aftonbladet 27 april 2015

Recenserad av Cecilia Gustavsson

Deckare som glimrar till

”Stöld av babian” ingen dussinroman

SPÄNNING Jag blev så positivt överraskad av den här! Eftersom det fortfarande kommer ut så många nya spänningsromaner av okända författare – och många är dussindeckare – är det härligt när det glimrar till.

Huvudpersonen Amanda är en ung talangfull polis. Yrkesvalet har en speciell, hemlig orsak: Hon tänker nysta vidare i den tragedi som hände hennes syster några år tidigare.

Med detta i bakhuvudet utnyttjar Amanda sin skönhet och nästlar sig in

i livet hos två mycket olika män: En polischef och en grovt kriminell. Hennes nyfikenhet leder henne in på en mörk resa, bland iskalla brottslingar och våld.

Det är uppfriskande med en så smart och självsäker kvinna i huvudrollen, och författaren lyckas göra intressanta porträtt av alla sina karaktärer.

Hon har varit polis i fjorton år, och det ger extra trovärdighet åt historien.

Aftonbladet 13 februari 2015

Recension av författaren Stig Larsson, Aftonbladet.

Debutanter som gör genombrott

Stig Larsson hyllar författarna Anna Karolina och Jenny Rogneby

Ja, det vill ju mycket till för att få mig att fundera på att rösta på Feministiskt initiativ. Men det är precis vad som händer när jag läser Anna Karolinas Stöld av babian.

Jag är mycket väl medveten om det ansvar som ligger på dig när du hyllar en bok (dessutom en debutant) på det sätt som jag kommer att göra. Har jag fel kommer inte längre mitt namn att vara en garant för kvalitet som det hittills har varit. Och än värre: Jag kommer att ge debutanten en självbild som kanske inte står i proportion till vad hon eller han håller för.

Ett tydligt exempel: Björn Ranelid.

Men ni har mitt ord på att det här faktiskt inte bara är bra. Det är ett genombrott som bara kan jämföras med Jens Lapidus Snabba cash – okej, Lapidus är bättre på att återge invandrarkidsens sätt att snacka, och – framför allt – bratsens sätt att inte bara samtala med varann, deras sätt att resonera. Det Anna Karolina tillför är polisarbetet. Efter Leif GW Persson har jag aldrig stött på en så gedigen bild av polisarbete.

Och det mest väsentliga. Spänningsfaktorn. Den är på gränsen till jobbig. Jag sumpar möten, jag sumpar att duscha, jag läser boken under tiden som jag äter min lunch.

Storyn? Schhh! Jag tänker inte säga ett knäpp om storyn. Det skulle oundvikligen innebära att jag tog ifrån dig något av din läsupplevelse. Det enda jag vill säga är att jag förstår att sådana som Magnus Blomberg liksom Vincent Bonnerud finns i verkligheten. Och att detta ger mig en fadd känsla i munnen.

Män kan vara svin. Även om jag själv aldrig sett någonting sådant i verkligheten.

Inget mer snack. Köp boken! Läs den! Och njut.

Så kommer vi sedan till Jenny Rognebys Leona – tärningen är kastad. I cirka en vecka låg dessa böcker uppochnedvända på nattygsbordet. Det låter väl förmodligen fördomsfullt, men Anna Karolina ger intrycket av bad cop, det är ingen som du vill möta i en mörk gränd med en red line-påse på dig. Jenny Rogneby är däremot definitivt good cop. Att det i praktiken fungerar så kan jag personligen intyga efter egna erfarenheter från England, Danmark och Sverige.

Jag läste typ tjugo sidor, sedan tänkte jag att det här är ingenting, en sjuårig naken brud, dessutom blodig, som med hjälp av en inspelning som kommer från en nallebjörn lyckas genomföra ett rån. Hur sannolikt är det?

Men så händer någonting mycket egendomligt. Jag sitter på ettans buss och läser Anna Karolinas Stöld av babian. Och mitt emot mig sitter Jenny Rogneby. Jag kan ha fel, ja det är klart att jag kan ha fel – men jag blir plötsligt säker på att det verkligen är hon. Och hon ler, just då lägger hon märke till att det är Anna Karolinas bok jag läser.

Jag måste erkänna att jag identifierar mig mycket starkt med Leif GW:s Lars Martin Johansson, mannen som kan se runt hörn, och hans inställning att alltid misstro slumpen. För det är ju lite underligt: både Anna Karolina och Jenny Rogneby är födda 1974 och båda arbetar med grova brott i Stockholm.

Instinktivt känner jag att jag måste läsa Rognebys kriminalroman mer koncentrerat.

Det är först då som de i och för sig ganska osannolika sakerna faller på sin plats. Hur konstigt det än låter fungerar denna ytterligt konstiga intrig. Det här ligger inte på samma nivå som Anna Karolinas Stöld av babian, inte heller Olle Lönnaeus Jonny Liljas skuld (recenserad i Aftonbladet kultur 22 dec 2014). Men den är väl värd att läsa. Jämfört med brittiska och (hu!) norska deckare jag har tvingat mig att läsa är det här en bok som gör dig alert, intresserad.

Mina personliga hatobjekt är Jo Nesbø och paret Lars Kepler. Där är det som om en mammondyrkande guldkalvsliknande griskulting höll i pennan. Jag menar, då det gäller paret Kepler, bara det faktum att huvudpersonen heter Erik Maria Bark. Blink, blink, du som är någorlunda halvintellektuell känner till författarnamnet Erich Maria Remarque och hans pacifistiska krigsskildring På västfronten intet nytt. Du kan alltså läsa denna vidrigt bloddrypande deckare, liksom inlindad i bomullstussar, med gott samvete. När dessutom kriminalkommissarien heter Carlos Pedersen, ett i allra högsta grad multikulturellt namn, känner du att du snudd på är seriös när du läser skiten. Det är inte riktigt men nästan som om du läste Kafka.

Nej, låt dig inte luras. Läs i stället Anna Karolina, Olle Lönneaus och Jenny Rogneby. Det är ju inte alla kvällar som man känner för att bli mer bildad. Det kanske handlar om ett uppslaget gott rött bordeauxvin, åskmuller på avstånd – och en god och trivselskapande deckare i handen.

Se originalartikel på Aftonbladet!

BREAKFAST BOOK CLUB 28 december 2014

BREAKFAST BOOK CLUB recenserar Stöld av babian av Anna Karolina

by Margaretha Weimar on 2014/12/28

in Recensioner

Jag är petig avseende kriminalromaner i polismiljö, det måste finnas ett visst mått av realism i polisarbetet för att jag ta till mig historien. I denna snygga debutroman behöver jag inte sukta, poliserna bär skyddsväst, samlas för ”utsättningar”, vid insatser har man ”brytpunkter”. Västerortspolisen i Solna ligger på rätt adress och hjältinnan jobbar i polisbil. Efter dessa detaljer har jag inga problem med att sluka boken som ibland liknar ett manus till en filmthriller.

Vi rör oss i huvudet på tre personer Amanda, Adnan och Magnus. Den unga polisen Amanda Pallers själ går i gråton, på ytan är hon en skicklig och rättrådig polis, ingen anar att hon är ute efter hämnd och hon är beredd att gå långt för att uppnå det hon föresatt sig. Både Magnus och Adnan har sina givna roller i den plan som Amanda utformat. Magnus Blomberg, polisbefäl med sociopatiska drag är kallhamrat hänsynslös, medan Adnan Nasimi, nyss frigiven efter att ha avtjänat straff för narkotikabrott utvecklas till att bli bokens mest intressanta karaktär.

Titeln då? En nioårig babianflicka vid namn Julia stjäls från Kolmårdens djurpark och när Amanda läser om stölden kommer hon att tänka på något hon hört berättas…

Jag blev helt uppslukad av boken och hela tredje adventshelgen försvann medan jag läste. Upplösningen är både annorlunda och oförutsägbar och när man som jag har en viss lokalkännedom blir den rent av lysande. Spännande underhållning i bokform när den är som bäst. Fast Stöld av babian har mer djup än så – syftet med stölden av den lilla apan Julia snurrar fortfarande i min hjärna, så gör även tonårsgrabbens Samirs öde.

Se originalrecension på BREAKFAST BOOK CLUB!

CrimeGarden.se 3 november 2014

CrimeGarden recenserar: Stöld av babian av Anna Karolina

Anna Karolina – egentligen Anna Karolina Larsson – en av årets många deckardebutanter, har hakat på trenden med en polis som balanserar på gränsen till den undre världen i huvudrollen, något som närmast verkar vara regel snarare än undantag när man ser till nya polisromaner. Amanda Pallers syster tog livet av sig några år tidigare efter att hon blivit våldtagen och Amanda har sedan utbildat sig till polis i syfte att få insikt i varför systerns våldtäktsutredning lades ner och vad systern egentligen råkade ut för.

Amanda har fått anställning vid polisen i Stockholm, och för att ta reda på vad som hänt systern etablerar hon nära kontakt dels med Magnus Blomberg, polisen som la ner våldtäktsutredningen, dels Adnan Nasimi, en narkotikalangare som systern haft ett förhållande med. Hon avslöjar dock inte sin agenda för någon av dem. Utöver Amanda får läsaren även följa de två männen. Magnus som kämpar med sig själv, sitt humör, sin svartsjuka och sina ambitioner som polis. Adnan som precis kommit ut ur fängelset och har enorma skulder till maffian, ett problem som blir allt mer akut att lösa när hans familj hotas. När det dessutom blir äkta känslor inblandade blir det hela riktigt komplicerat.

Tematiskt kan Stöld av babian tyckas lite spretig. Den handlar om allt från våld mot kvinnor till organiserad brottslighet. Men egentligen handlar allt framförallt om relationer – om tillit och förtroende kontra svek och utnyttjande av andra. Och babianen då? Ja, det är faktiskt en riktig apa som figurerar i storyn.

Anna Karolina har åstadkommit en ovanligt välskriven debut som både knyter an till den svenska deckartraditionen och innehåller element som känns nya. Till skillnad från exempelvis Jenny Rogneby – en annan av årets deckardebutanter som även hon har en polis som rör sig på båda sidor av lagen i huvudrollen – har Anna Karolina också lyckats skapa en sympatisk huvudperson som man vill att det ska gå bra för. På ett smart sätt lyckas hon dessutom både ge läsaren avslut och lämna tillräckligt många trådar oavslutade för att man ska se fram emot en uppföljare. Well done!

Läs originalartikeln på www.CrimeGarden.se!

Uppsala Nya Tidning 8 november 2014

Nya och gamla deckar-ess

Författare: Björn G Stenberg E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Björn G Stenberg kollar av den svenska (nåja) marknaden av spänningslitteratur och hittar guldkorn.

Som jag skrivit tidigare liknar den svenska bokmarknaden för spänningslitteraturen, inte minst i form av deckare, den tidigare skivindustrin.

Några stora elefanter som regelbundet släpper sina givna storsäljare och en och annan lovande debutant. Så också i denna genomgång, som även har Norge med på ett hörn.

.... Anna Karolina låter väl som en pseudonym det också.

Fast hon (som själv jobbar som polis) behöver verkligen inte gömma sig bakom något. "Stöld av babian" har både en fräsch intrig och starka huvudpersoner. Polisen Amanda är en hängiven och nästan desperat brottsbekämpare med en egen agenda och Adnan behöver all hjälp han kan få för att inte krossas mellan polisen och maffian. Hoppas att det blir en förutsättning, Anna Karolina är ett lovande namn med en ovanligt mogen debut. ...

Helsingborgs Dagblad 17 oktober 2014

Hårdare än de flesta

Så vitt jag vet har vi nu fyra svenska poliser som skriver kriminalromaner och alla kommer med en bok i år. Senast i raden är Anna Karolina – som är född 1974 och bor i Malmö – och hennes debut Stöld av babian visar direkt att hon är hårdare än de andra tre.

Och då menar jag inte bara innehållsmässigt.

Utan också språkligt. Korta meningar avlöser korta meningar som avlöser korta meningar.

Och tempot är minst sagt högt.

Gasa eller dö. Pest eller kolera. Biljakt. Våldtäkt. No fucking way att jag frivilligt åker och träffar det psykfallet. Hur fan har du fixat dom?

Tuffa poliser (den mest framträdande är en riktig mansgris) och tuffa brottslingar (den vi ser mest försöker ordna upp alla sorters skulder) och tuffa metoder (hur många som helst) för att nå resultat.

Men Anna Karolina vet hur man bollar med det som vi sett alltför mycket av. Elegant för hon in Amanda, som precis blivit polis, och som inte tar emot översitteri och som tillika nästlar sig in i den brottsliga världen. När de andra fladdrar förbi, så dröjer hon sig kvar, allt medan vi rör oss i Stockholm och på Sri Lanka och dagar blir nätter. Bakgrunderna tar sig långsamt in i det nutida, det går inte att smyga längre, vi hamnar i kärleksaffärer och svartsjuka och översitteri och maffiabrottslighet och skottlossning.

Men mest av allt, och det är det som ljuder högre än allt gapande, hörs Amanda som är rastlös men kan vänta och vägrar nöja sig med att män tar för sig.

Hennes liv och tänkande smyger sig på bakifrån och de små gesterna tar allt större plats. Egentligen visste hon inte exakt varför de var där. Just de sprickorna vidgas och brottslingarna blir allt tydligare, som om Anna Karolina inte bara är polis utan också brottsling och vet precis hur alla ska få sina ögonblick och sin värdighet också när solen går ner.

Stig Hansén

Läs originalartikel på Helsingborgs Dagblads hemsida!

NORRA SKÅNE 2014-10-11

Triss i lovande deckardebutanter

Författare: Gunilla Wedding

DECKARSPALT

En förälskad historiker på farliga vägar, en klassisk polisroman med en rejäl dos Lapiduskänsla och så en ny spännande brittisk röst. Denna veckas deckare har alla det gemensamt att de är skrivna av debutanter i genren och att de dessutom är riktigt, riktigt bra läsning.

Den förälskade historikern hittar man i Henrik Berggrens thriller Det röda arvet (Norstedts). Han heter Thomas Thorild och ägnar sina dagar åt att forska om den legendariske kommunpolitikern Erik Johansson och att försöka göra akademisk karriär. Så korsas hans vägar av den vackra irländska journalisten Moira Byrne som vill ha hans hjälp att spåra vad som egentligen hände när Thorilds kommunpolitiker och en irländare vid namn Seamus O'Hara var frivilligsoldater i spanska inbördeskriget. Samtidigt som Thorild blir allt mer förälskad dras han också in i ett farligt forskningsarbete där mäktiga krafter försöker hindra honom att hitta sanningen. Och frågan är om ens vackra Moira går att lita på?

Henrik Berggren är själv historiker och har tidigare bland annat skrivit den fina Palmebiografin Underbara dagar framför oss. Det röda arvet är hans första bok i deckargenren och resultatet är en spännande och faktarik berättelse som på en och samma gång bjuder på en närgången skildring av verkligheten för de många frivilliga i inbördeskriget och på en övertygande nutidsthriller. Möjligen är själva kärlekshistorien lite för mycket av en kliché.

Samtidigt är den charmig och Thomas Thorild en antihjälte som man tar till sitt hjärta. Liksom hela boken.

Malmöpolisen Anna Karolina korsar i sin debut Stöld av babian (Norstedts) den klassiska polisromanen med en gangsterskildring a la Jens Lapidus. Historien rör sig i högt tempo mellan den hemlighetsfulla nyblivna polisen Amanda, den erfarna och korrumperade kriminalkommissarien Magnus och så Adnan som precis släppts ut ur fängelse där han avtjänat straff för narkotikabrott. Till en början korsas deras vägar till synes av en slump men när tempo och spänning stiger anar man att Amandas privata agenda styr handlingen och att hon liksom de andra två inte har något att förlora. Anna Karolina är en skicklig spänningsskapare, hon kombinerar på ett intressant sätt kunskap om polisvardagen med action och hennes karaktärer är dessutom tilltalande mångsida. Sammantaget gör det här Stöld av babian till en av årets mest läsvärda svenska debuter.

Den brittiska debutanten Eva Dolans Lång väg hem (Modernista) är den första boken i en planerad serie om kriminalkommissarie Dushan Zigic och kriminalinspektör Mel Ferreira i Peterboroughs hatbrottsenhet.

En illegal invandrare hittas innebränd i ett trädgårdsskjul och Zigic och Ferreiras utredning tar oss in i en värld av hänsynslöst utnyttjande av människor på samhällets absoluta botten. Vi möter rasism och främlingsfientlighet och får följa med in i husvagnar där illegala invandrare bor i skift och till arbetsplatser där inga rättigheter existerar. Det är skrämmande och högaktuellt och Eva Dolan har utan tvekan potential att bli en stark och viktigt samhällskritisk röst i den brittiska deckargenren.

Dessutom är hon nästan retsamt försiktig med att släppa oss in på livet på sina två huvudpersoner vilket gör att man definitivt vill läsa mer om dem.

Läs originalartikel på Norra Skånes hemsida!

MARIESTADS-TIDNINGEN 2014-10-10

För dig som gillar Lapidus

Författare: C. Lundh

LÄST.

SPÄNNING. Efter att just läst Jens Lapidus senaste "Viprummet" tog jag mig an den här debutantens kriminalroman.

Och det som slog mig ganska omgående var att den senare andades mer hårdkokt Stockholmsmiljö än vad Lapidus själv åstadkommit på den här sidan "Snabba cash" (som utkom 2006).

Författaren Anna Karolina, 40, bor i Malmö och har arbetat som polis sedan 2001. Det märks onekligen att hon kan "busets" innovativa gatuslang och hon använder det rikligt för att krydda och ge färg åt Adnan och hans hel- och halvkriminella polare. Adnan är en skuldsatt brottsling som just muckat från kåken. Den cyniske och halvt galne kommissarien Magnus skyr inga som helst medel för att bekämpa brott och den tredje medspelaren i detta drama är den nyutbildade polisen Amanda. Amanda har förlorat sin syster i drogträsket och är beredd att ta vilka risker som helst för att finna den eller de som orsakade hennes död. Det är nästan så att man vägrar tro att detta är Anna Karolinas första bok. Hon har lyckats med att pricka det mesta rätt; dialogerna, miljöerna, personbeskrivningarna och - inte minst - thrillertempot gör " Stöld av babian" till en av årets mest spännande svenska debuter i genren.

Och titeln är hur cool som helst - kan erkänna att det var just den som initialt lockade mitt intresse när jag skulle kryssa i förlagskatalogen.

Läs originalartikel på Mariestads-Tidningens hemsida!

Bokglam 3 oktober 2014

Stöld av babian av Anna Karolina och härliga fredag

Som jag längtat efter denna fredagskväll. Och soffan (gud vad jag har längtat efter min soffa) och att få läsa klart Anna Karolinas fruktansvärt spännande kriminalroman Stöld av babian.

Vi får följa tre huvudpersoner – nyutbildade polisen Amanda, kriminalkommissarien Magnus och Adnad, som alldeles nyss kommit ut från fängelset efter att ha avtjänat ett straff för narkotikabrott

Det här med mål, motivation och konflikt blir extra tydligt i deckare. Någon ska lösa ett brott för att det är vad personen jobbar med men stöter på problem på vägen (något förenklat). Anna Karolina tar detta ett steg längre med fördjupade motiv för sina karaktärer. Främst tänker jag på Amanda, som förvisso vill lösa ett brott, men av lite andra anledningar, nämligen för att hämnas sin systers död. Hon är beredd att göra allt för det. Med ett sådant motiv kan det inte bli annat än spännande. I och med att motivet förstärks blir även konflikterna starkare och Anna Karolina lyckas verkligen få med sig läsaren, man vill veta vad som händer och man hejar verkligen på Amanda. Och avskyr andra karaktärer fruktansvärt mycket. Som kriminalkommissarien Magnus. Det måste vara en av de mest osympatiska karaktärerna jag läst om på väldigt länge. Usch alltså, fyfan för honom. Men jag älskar hur Anna Karolina verkligen lever sig in i den här karaktären, det märks att hon har haft roligt när hon har skrivit om honom och jag verkligen längtar efter hans kapitel när jag läser. En skruvad karaktär gör skruvade saker.

Tycker även om att man får följa de kriminella, det blir lite som i The Wire, ena stunden hejar man på skurken och i andra på polisen och jag tycker verkligen att det ger en särskild energi till berättelsen.

Anna Karolina lyckas även väldigt bra med dialogen. Kort och rappt. Inga onödiga hjälpord om vem som säger vad utan det framgår ändå. Detta är definitivt något jag bör lära mig av eftersom jag tenderar till att använda alldeles för många ”sade x”, ”fortsatte x”, etc. i det oääääändliga.

I allt detta får vi en dos kärlek och svartsjuka och på det några mått intrigerande poliser, det gillas förstås. Och, måste säga att jag tycker om att fler deckarförfattare har med unga tjejer som huvudkaraktärer. Unga, drivna och modiga tjejer. Tänker exempelvis på Emelie i Lapidus VIP-rummet.

Läs originalartikel på Bokglam:s hemsida

zellysbokblogg.blogspot.se 30 september 2014

Till en början tog det ett tag tills jag kom in i den här boken men efter ungefär 100 sidor släppte det och jag gillade den verkligen.


Detta är en bra debutroman. Det är en spännande historia och händelserna som utspelar sig skulle lika gärna kunna hända idag och vara aktuella även i dagens samhälle. Författaren skriver på ett språk som är aktuellt och modernt.

Jag gillade hur man fick följa alla tre huvudpersonerna, Adnan, Amanda och Magnus. Jag fick lite blandade känslor för Adnan, ibland tyckte jag synd om honom och ibland tyckte jag att han var en fullkomlig idiot som fortsatte på den kriminella banan.

 
Kriminalkommissarien Magnus var en riktigt douche, en karaktär som gjorde mig så himla förbannad, en riktigt mansgris som jag inte kunde ha någon medkänsla för.
 
Jag gillade Amanda, här har vi en tjej som är beredd att gå lång väg för att hämnas sin syster. Det är krut i henne och det är ingen kvinnlig polis som inte vågar stå upp för sig själv, det är verkligen krut i henne.

Jag läste en intervju med författaren där hon säger att det kommer en uppföljare och att hon planerar att skriva minst tre böcker i samma serie. Jag kan absolut tänka mig att läsa de kommande böckerna i denna serie.

Betyg: 3,5 av 5.

Läs originalartikeln på Zellys Bokblogg!

Bokrecention.se 5 september 2014

Förlagets beskrivning

Adnan har just avtjänat ett straff för grovt narkotikabrott. Nu måste han skaffa stålar snabbt för att betala sina skulder. Magnus är kriminalkommissarie och balanserar på lagens gränser i sin jakt att sätta dit buset. Han är svag för kvinnor.Amanda är nykläckt polis. Hon har valt yrket av ett väldigt personligt skäl: systerns självmord. Några är ansvariga. Och de ska få betala. Två män ligger överst på listan: en kriminell och en polis. Hon är beredd att offra allt.Anna Karolina har jobbat som polis i Stockholm och Malmö sedan 2001. Stöld av babian är en ovanligt mogen deckardebut om gränslandet mellan rätt och fel, om sex, lögner och maktspel i polisens korridorer och den undre världen i Stockholm.

Bra! Bra!   (Betyg 5 av 5)

Länge sedan jag läste en så bra polisroman som
denna !!! För första gången på länge var hustrun och jag helt överens
Gudmund Hamrelius
Hamrelius Bokhandel , Kv Caroli, Malmö

 

Läs direkt på Bokrecension.se!

instagram