Administrera

Anna Karolina har arbetat som polis i 15 år och är känd för sina trovärdiga polisiära beskrivningar. 2014 debuterade hon med Stöld av babian, som nominerades till Crimetimes debutantpris och Stora Ljudbokspriset. Hennes böcker har översatts till ett flertal språk.

 

Bookmark Förlag

www.bookmarkforlag.se 

 

Nordin Agency 

www.nordinagency.se

 

 

Nyhet!

bokomslag falco 250

 

Dast Magazine 3 januari 2017

"Förlorat ansikte"

Recension av Leif-Rune Strandell

 

Författaren är kvinna och polis. Hennes huvudperson är kvinna och polis, och en riktig tuffing.

Detta är den tredje boken i serien. Jag har inte läst de tidigare, men hänvisningarna bakåt är tillräckligt tydliga för att man inte ska behöva sväva i ovisshet.

Titeln är fyndig, men det framkommer tydligast mot slutet.

Det börjar med att en ung och vacker invandrarkvinna hittas utanför Karolinska sjukhusets akutintag med svåra frätskador i ansiktet. Hon hålls under bevakning tills hon blir så bra att hon kan höras av polisen. Hennes bror blir misstänkt, hedersrelaterat brott. Hennes (och broderns) arbetsgivare förhörs, och då lär sig läsaren men inte poliserna att bageriet, väletablerat, är en viktig kedja i distribution av knark. Ägaren själv ser alltid till att han ordnar med fyllningen i prinsesstårtorna.

Innan offret hinner förhöras kidnappas hon från sjukhuset, och de två poliserna som är huvudpersoner, Amanda Paller och den unge assistenten Samir Nasimi, får utreda ärendet.

Det finns många komplikationer: Amanda har barn med Samirs bror, värdetransportrånare Adnan som också är misstänkt för mord, kollegerna är misstänksamma mot de båda och skulle helst se att de slutade.

En vindlande, fartfylld berättelse med många personer som har fler dimensioner än bara gott och ont. Polisarbetet känns verkligt, även om man får hoppas att inte alltför många poliser bryter mot de egna reglerna så som huvudpersonerna gör. Gåtan med den försvunna skadade kvinnan går mot sin lösning, men spänningen finns efterhand allt mer på andra plan, som förstås inte kan avslöjas här.

Skönt med deckarförfattare som både lyckas med komplicerade intriger och med polisiärt vardagsarbete.

Läs originalartikel!